In de pers

foto ijmuider courant

Artikel in de IJmuider Courant (7-11)

                 Santé. Fransbert  is ‘Magister Vini’

door Kees de Boer

Santpoort-Noord Sinds een paar weken mag Santpoorter Fransbert Schermer (54) zich ‘Magister Vini’ noemen, het hoogst haalbare in de wijnbranche. Uniek? Jazeker, want er zijn maar negen mensen in Nederland met die titel.
Schermer heeft voor de Magister Vini-titel een scriptie geschreven over wijnen van de malbec druif uit het Argentijnse wijngaardgebied Mendoza. Gevraagd naar de inhoud van zijn afstudeerverhaal brandt hij los. ,,In tegenstelling tot in Frankrijk, waar de malbec druif oorspronkelijk vandaan komt, levert de druif in Argentinië veel rijkere wijnen op.” ,,Dat heeft met meerdere factoren te maken”, aldus Schermer.
,,In Mendoza heb je wijngaarden op 1500 meter hoogte. Het licht is daar intenser. Met als gevolg dat de druif er heel blauw wordt. Het sterke zonlicht in de hooggelegen wijngaarden brengt deze donkere druif tot volle rijpheid, kleur en expressie.”
Hij vervolgt: ,,In het algemeen kun je stellen: hoe meer zon, hoe rijper de wijn. Ook een gunstige factor is, dat het er ’s nachts heel koud is. Een druif kan namelijk aromastoffen en zuren kwijtraken als het te warm is.”
Familieroots De Santpoortse wijnexpert komt uit een oud geslacht van wijn- en jeneverhandelaren. ‘Schermer Wijnkopers’ is in Hoorn een fameuze naam sinds 1782. Fransbert Schermer was oorspronkelijk econoom en bankier, maar keerde in 2003 terug naar zijn familieroots. Al tien jaar is hij wijndocent, onder andere bij het Wijninstituut. Voor zijn eigen bedrijf ‘Vinspriration’ geeft hij proeverijen, workshops, lezingen en schrijft hij artikelen in vakbladen. Waar zijn passie voor de wijnen vandaan komt? Schermer: ,,Het zit op de een of andere manier in mijn bloed. Van oorsprong ben ik een technisch mannetje dat wil weten hoe het zit. Bij wijn kun je dat helemaal uitzoeken en dat vind ik fascinerend. Hoe de druivenplant zich elk jaar weer ontwikkelt, wat de invloed van het klimaat en de bodem is. Alle details kun je terugproeven in een wijn. Je kunt terugproeven waar hij vandaan komt.”
Schermer is niet alleen een wijnkenner, maar ook een fijnproever: ,,Waarom heeft de ene wijn een zondoorstoofde smaak en een andere meer pit met meer tannine? Als liefhebber een beetje proberen te verklaren hoe dat komt. Dat is leuk.”

Magister Vini

Magister Vini!
Op 10 oktober jl. heb ik mijn scriptie “Het mysterie van de malbec uit Mendoza, Argentinië ontrafeld” over de invloed van het terroir op de wijnen van de malbecdruif met succes verdedigd en mag ik mij nu Magister Vini noemen.

DSC01469

De goede vragen van Cees van Casteren MW maakte het mij mogelijk de specifieke terroirfactoren in Mendoza  met name hoogte en licht te verklaren en de invloed op de wijnen van de malbec aan te geven.

DSC01468