Over Fransbert…

Fransbert Schermer Amsterdam, Pays-Bas

Ik ben een zogenaamde ” Natte Schermer”  want ik kom uit een Hoornse familie van distillateurs en wijnkopers, die al meer dan twee eeuwen actief met wijn is.

Mijn wijnroeping kwam echter pas laat:  na een carrière als econoom en bankier ontdekte ik mijn eigen passie voor wijn en wijnkennis door zelf een wijncursus te gaan volgen . Maar toen ging het ook snel:  de Vinologenopleiding (SDEN-4) in 2003  en daarna de diepte in om meer te weten over wijnbouw en het wijn maken.  Ik voltooide in 2006 de onderdelen Wijn & Terroir, Wijnbouw en Wijneconomie & Marketing van de International Master of Science Vintage in Angers (Frankrijk) en Valencia  (www.vintagemaster.com).

Tijdens deze studie ontmoette ik ook mijn vrouw Solange die wijnbouwkundig ingenieur is  en zelfs nog in Limburg wijn heeft gemaakt.  Vele studiereizen heb ik al gedaan: Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Argentinië… en er staan er nog veel op de agenda! 

Ik heb ontdekt dat lesgeven helemaal “mijn ding” is en wil graag mijn passie en kennis delen. Ik geef wijncursussen sinds 2003 en doceer nu veel bij het Wijninstituut (SDEN) en geef workshops voor Wines of Argentina. Voor Vinspiration ontwikkel ik specifieke maatwerkcursussen en workshops en proeverijen. 

Sinds 2012 ben ik International Bordeaux Wine Educator en geef ik workshops o.a. hotelscholen over dit klassieke maar zich nog steeds ontwikkelende Franse wijngebied . In juni 2013 werd ik als een van de eersten gecertificeerd SDEN- wijndocent in Nederland.

SWEN-logo-wijndocent-rgb KLEINDiplomauitreikingRWD

Op  10 oktober 2014 jl. heb ik mijn Magister Vini-studie (SDEN-5) afgerond met de verdediging van mijn scriptie over de invloed van het terroir op de malbec uit Mendoza Argentinië.

Van 2016 tot 2023 was ik de wijndocent bij Hotelschool The Hague geweest, waar ik ook mijn didactische certificatie als docent voor Universities of Applied Sciences (HBO) heb behaald in 2019.

Vanaf 2024 heb ik weer een vrije agenda voor het geven van cursussen, workshops.