Bezoek Médoc oktober 2015

Bezoek Médoc najaar 2015: overal de perswijn proeven!

Introductie
De Médoc, de linkeroever van Bordeaux, staat natuurlijk bekend om zijn grote rode Bordeaux wijnen, meestal een blend van merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en een beetje petit verdot. De grindbanken aan de Gironde vormen een warm en dus prima terroir voor de cabernet sauvignon die je hier dan ook in relatief hoge percentages in de blends terugvindt. Afgelopen oktober bezocht ik drie dagen lang met een groep van wijndocenten en sommeliers deze topwijnregio. Een mooie kans om de net gevinifieerde wijnen te proeven en een beeld te krijgen van het wijnjaar 2015 en alle nieuwe ontwikkelingen in dit meest klassieke deel van de Bordeaux, beroemd vanwege zijn Grand Cru classificatie uit 1855.

Medoc2015l50
De wijngaard van Cantenac-Brown in Margaux

 

Wijnjaar 2015: de laatste loodjes We bezochten zowel kleine als grote beroemde chateaus. Van kleine zelfstandige werkende wijnmakers, de Crus Artisans, en de meer bekende huizen van de Crus Bourgeois classificatie tot aan enkele beroemde chateaus met de Grand Cru Classé status. Overal waar we kwamen waren de wijnmakers nog net bezig met de laatste stappen van de rode wijn vinificatie.

Medoc2015l138
De schilmassa wordt uitgeperst met deze verticale persen bij Château de Panignon, in AOC Médoc.

De afloopwijn liet men uit de cuve lopen en werd zo gescheiden van de schilmassa. Onderin de cuve blijft dan de schilmassa over die er wordt uitgeschept en geperst om zo de perswijn eruit te halen. Dit is vaak 15-20% van het oorspronkelijke volume. We mochten zelfs die perswijn vaak proeven en die bleek wel stoer te zijn, maar toch niet zo rauw wen tannineus als we verwacht hadden. Dat bewijst dan ook dat 2015 een wijnjaar wordt van grote klasse waarin de druiven en vooral die veeleisende Cabernet Sauvignon goed is afgerijpt. Veelbelovend dit wijnjaar dus. Weer een topjaar in Bordeaux dus dat op een “5” eindigt! Toeval?

Medoc2015l83
De perswijn proeven bij Château Brillette, Cru Bourgeois in Moulis.

In de wijngaarden: opkomst petit verdot In de wijngaarden vindt je cabernet sauvignon traditioneel op de warmere plekken vooral dus op de grind en gravelbodems. De aanplant merlot loopt in het algemeen ietsje terug en wordt vervangen door de cabernet sauvignon, maar steeds vaker ook door de petit verdot, die nog later rijpt een veel power en kleur aan de Bordeaux blend kan geven. Het opwarmende klimaat geeft deze druiven betere kansen om mooi af te rijpen. In veel wijngaarden werd er nu geploegd om de grond lucht te geven en hier en daar ook de wijnstokken te beschermen tegen de wintervorst door wat ophoging nabij de wijnstokken. De hoge dichtheid (smalle rijen), kenmerkend voor deze regio, zorgt voor veel concurrentie tussen de planten om zo de kwaliteit van de druiven te verhogen.

Medoc2015l95
De hightech kelder van Château Pedesclaux in Pauillac

 

Indrukwekkende kelders:  délestage met de lift!
Het bezoek aan alle kelders maakte weer duidelijk op welk hoog niveau de keldertechniek staat in Bordeaux. In diverse kelders werden de druiven deze oogst met optische machines geselecteerd om zo de beste bessen eruit te halen. We namen ook stiekem een kijkje in de nieuwe kelder van Château Margaux, maar ik was vooral onder de indruk van de futuristische kelder van Château Pedesclaux in Pauillac.

Medoc2015l103
De lift voor die pompen van de wijn voorkomt bij Château Pedesclaux.

 

Het basisprincipe is daar dat de most en druiven niet mogen worden gepompt. Bij de rode wijn vinificatie laat men de wijn onder de hoed van schillen weglopen in een grote cuve. Die cuve met duizenden liters most, gaat vervolgens met een enorme lift omhoog om deze vervolgens weer over de schilmassa te laten lopen! Een waanzinnig strakke en schone kelder zoals ik ze alleen uit Argentinië ken. Misschien minder romantisch met een beetje industriële uitstraling, maar technisch de droom van elke wijnmaker.

Medoc2015l165
De mooie wijnkelder van Château Talbot in Saint-Julien


De proeverijen: kwaliteit voorop!
We bezochten chateaus van elk niveau: van de Crus Artisans, de Crus Bourgeois uit alle appellations van de Medoc tot en met Grand Cru Classés. De krachtige stijlen met relatief veel Cabernet Sauvignon komen vooral uit de top AOC’s zoals Margaux en Pauillac, Saint-Julien en Saint Estèphe. De iets toegankelijker stijlen uit de (Haut) Medoc, Listrac en Moulis.

Medoc2015l125
Bij ieder Chateau werd volop geproefd!

Zonder in te veel details te verzanden meld ik het globale beeld en een paar favorieten. Wat vooral opviel is de constante kwaliteit met weinig uitschieters naar beneden en boven. Allemaal wijnen die bij mij tussen de 75-90 punten scoren waarbij de 2010 er altijd bovenuit steeg. De iets minder bekende huizen uit de Crus Bourgeois wijnen hebben vaak een opmerkelijk goede prijs-kwaliteitsverhouding. Onderstaande wijnen onderscheiden zich voor mij (meer dan 85 punten of met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding):

  • Château Tronquoy Lalande 2010, Saint-Estèphe
  • Château de Camensac 2009, Haut-Médoc, 5e Grand Cru Classé
  • Château Pedesclaux 2009 en 2014, Pauillac, 5e Grand Cru Classé
  • Château Talbot 2010 en Caillou Blanc 2014, Saint-Julien, 4e Grand Cru Classé
  • Château Clos de Bigos 2011, Margaux, Cru Artisan
  • Château Brillette 2010, Moulis, Cru Bourgeois
  • Château Paveil de Luze 2013 Margaux, Cru Bourgeois
  • Château de Panignon, 2010, Médoc, Cru Bourgeois

Tot slot: een masterclass meer dan waard
Dit bezoek maakte weer duidelijk dat de Bordeaux een dynamisch gebied is waar veel gebeurt qua wijnbouw en vinificatie en waar je ook als gast door zowel wijnmakers als eigenaars hartelijk wordt ontvangen en ze geïnteresseerd zijn in je mening. Al met al weer een mooie aanleiding voor mij om een speciale masterclass Medoc te geven, waarin je nog veel meer hoort en vooral de klasse kan proeven! Door sponsering door het Franse Conseil des Vins du Médoc kunnen we deze masterclass extra voordelig aanbieden. Voor boekingen verwijs ik naar de website van het Wijninstituut.