Biodynamische Argentijn: Alpamanta

Bij importeur D-Wine uit Zwolle proefde ik recent een mooie collectie wijnen van topproducenten zoals Tapiz en Pulenta Estate die hun reputatie waarmaakten. Nieuw waren voor mij de wijnen van Alpamanta, een bodega uit Ugarteche, nabij Agrelo in Mendoza. Vlakbij mijn schoonvader trouwens…..

In Mendoza heerst een zeer droog wijnbouwklimaat met weinig ziektedruk en is organische wijnbouw bijna standaard al loopt men daar niet mee te koop en wordt er niet op grote schaal gecertificeerd.

Biodynamisch is echter nog vrij uitzonderlijk, toch zijn een aantal  bodega’s hiermee wel aan het experimenteren. Bodega Colomé uit Salta is er onlangs mee gestopt omdat daar de overlast door mieren te groot was…en men dan toch een kunstmatig bestrijdingsmiddel moest gebruiken. Tja, soms moet je de natuur toch een beetje temmen!

Bij de jonge bodega Alpamanta is men echter van begin af aan gestart om te werken op basis van de biodynamische principes  met gebruik van preparaten etc. Ik vind het prachtig  allemaal, al ben ik ook wel sceptisch als nuchtere Hollander: als de wijn maar goed is!

bio malbecs
Op de proeftafel: biodynamische en biologische Malbecwijnen.

Proeven
De Alpamanta Estate Chardonnay 2012 (€18,50) is smaakvol en complex met genoeg frisheid. Ronduit verassend is de Alpamanta Natal Syrah 2010 (€13,50) pittig pepertje, donkerfruit, rond. Typisch syrah met prima prijs-kwaliteit verhouding.

De Malbec’s
Vervolgens proeven we de twee al wat gerijpte Malbecwijnen. De Alpamanta Estate 2009 (€27,50, 85/100) overtuigt met zacht fruit, goede structuur, beetje boers  en de Alpamanta Reserva 2008 (€37,50 90/100) doet daar nog een schepje bovenop: veel fruit, sappigheid, maar ook ontwikkeld tonen van koffie.  Een hele consistente wijn, in balans dus of  hoe zeg je dat bij de biodynamie, meer een geheel oftewel een holistische wijn :-). Overtuigende wijnen, wel pittig geprijsd, maar dan heb je ook wat.

Om nog even in de bio-sfeer te blijven proefden wij van Tapiz nog een organische Malbec uit 2010 gebotteld onder het label Spirit of the Andes.  In de neus wat ontwikkeld fruit in de neus maar wel wat neutraal. In de mond veel concentratie met wat chocolade, goede structuur, bijna kauwbaar.  Mooie frisheid. Gezien de redelijke prijs van € 15,95 (84/100)  een aardige wijn.

Kortom ook voor de principiële bio-drinker zijn er prima wijnen te vinden in Mendoza!