De tunebare wijn van Salentein

De TUNE-BARE WIJN  van SALENTEIN!

Voor mijn scriptie Magister Vini  die over het terroir in Mendoza gaat, sprak ik met Jose Galante, de hoofd wijnmaker van Salentein, een in Mendoza gevestigde Nederlands-Argentijnse wijnproducent.

Terroir volgens Galante

Na jarenlange ervaring bij Catena werkt hij nu voor Salentein omdat hij van mening is dat de eigen wijngaarden van Salentein in Valle de Uco de beste plek bieden om wijn te maken: via de hoogte is het klimaat min of meer tune-baar: van 900m hoogte tot 1600m hoogte biedt hetzelfde klimaat als van Zuid-Spanje tot in de Bourgogne!  Per 100m hoogte wordt het een graad kouder en ook het dag-nacht temperatuur verschil neemt toe:  goed voor het behoud van zuren en aroma’s. Daarnaast heb je controle over de groei van de plant door de irrigatie bepekt te houden en bijna geen ziektedruk door de droogte. Kortom bijna alsof je de plant en de wijn kunt “tunen” voor de stijl die je wilt maken!

Er vind nu wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van die hoogte op de aroma’s en de fenolische componenten dat aangeeft dat de wijnen van hogere percelen ook meer primaire aroma’s hebben en meer ontwikkelingspotentieel, daarover meer in mijn scriptie.

De wijnen 

Tijdens de masterclass van deze wijnmaker kon er worden geproefd, ik pik er een paar mooie uit! Om te beginnen de toplijn Single Vineyard Malbec 2010 komt van 1350m uit Finca La Pampa: een fris, kruidige elegante stijl op een goede tannine-structuur. Zo mooi kan Malbec dus zijn.
Meest bijzonder uit oogpunt van terroir is de Finca (=wijngaard) San Pablo waar nu o.a. Chardonnay en Pinot Noir staat en waar het zelfs te koud is voor de Malbec! De wijngaard is nog jong, maar de Single Vineyard Pinot Noir 2010 is groots: typische aardse en bosfruit aroma’s (nog wel wat gesloten, ook de wijn is nog jong) ) en een prachtig intens en breed smaakpalet met natuurlijke zuren.  Hier worden druiven met 10g/l aan zuren geoogst dus die “bijna Champagne” is ook mogelijk!

Leuk en smakelijk is ook de Late Harvest Sauvignon Blanc 2010: want Botrytis (edelrot) kennen ze bijna niet in het droge Mendoza. Maar in die met bomen omzoomde wijngaard San Pablo is het kennelijk toch vochtig genoeg dat deze spontaan ontstond. Ze wisten er eigenlijk geen raad mee en hebben de druiven maar laten hangen en er deze leuke wijn van gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *