Proeverij Argentijnse wijnen The Grand Amsterdam 26-11-2014

Deze jaarlijkse proeverij, bedoeld voor importeurs en  gesponsord door het CFI, een Argentijns overheidsorgaan om de investeringen in dit land te bevorderen, bracht dit jaar slechts een tiental producenten naar het chique The Grand in Amsterdam.  10482310_10203159552325775_4105641738156046975_n

San Juan
Veel producenten kwamen uit San Juan de iets te noorden van Mendoza gelegen zeer warme wijnregio die in het algemeen een zondoorstoofde stijl van wijnen produceert. Een mooi voorbeeld was de Villa Tacu Malbec van Tierra del Huarpe met een aardige rijpheid en goede prijs-kwaliteit.

La Rioja
Interessant want we zien niet zoveel wijnen uit deze streek. Een aantal leuke wijnen van de Torrontés Ríojano:  de druif is niet voor niets naar deze streek genoemd.  Uitbundige aroma’s vaak bloemig en met veel tropisch fruit.  Een leuke mousserende variant de Raza Brut en de Tilimuqui Torrontés van La Riojana bevielen me wel en zullen naar verluid bij Jumbo te koop zijn.

Opvallend goed qua frisheid en structuur waren de Malbec van La Puerta Alta en vooral die van hun wijnmaker Javier Collovati zelf.

Mendoza
Opvallend goed was de Los Lirios Malbec 2010 van Santa Faustino uit de oude wijngaarden van Lunlunta bij Luján de Cuyo en de Bonarda van Terra Andina uit Rivadavia uit  Mendoza Este.

Iets teleurstellend… 
Jammer vond ik toch de kleinschalige opzet met bescheiden producenten en weinig bezoekers.  Ook was er veel onduidelijk  door het gebrek aan juiste proeflijsten. En dat allemaal op zo’n mooie locatie voor een land dat door de economische crises zijn promotie zo efficiënt mogelijk zou moeten opzetten.
Volgend jaar beter?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *