Bruisend Bordeaux!

Bruisend Bordeaux!

Tja, dat klinkt even vreemd voor de meest beroemde wijnstreek van Frankrijk. Bordeaux heeft iets klassieks, een beetje Engels, statig en bovenal een duur en afstandelijk imago. Maar er is toch sprake van een cultuuromslag, misschien niet in het circuit van de primeur proeverijen met alle bombarie over de prijzen van de grand cru classé wijnen en over de chateaus die door Chinezen worden opgekocht.

Nee, niet daar, maar wel in de kleinere wijnhuizen zoals Château de Camarsac daar wordt je vriendelijk ontvangen en kookt de eigenaresse, afkomstig uit de beroemde Lurton familie nog zelf voor je! Dit ondervond ik toen op uitnodiging de opleiding tot International Bordeaux Wine Educator deed.

bx1
Zelfgemaakte CANNELÉS bij de Lurtons op Camarsac

Hoogtepunt was het bezoek aan Château Meyre in de Haute-Medoc; eerst een proeverij van de Cru Bourgeois de Médoc met mooie wijnen van o.a. Château Pontet Chappaz, Château Lahaye en van de gastheren die open vertellen over hun manier van wijn maken, hun transitie naar bio. Goede wijnen met een prima prijs-kwaliteit.

bx3
Uitzicht vanuit de toren bij Château de Camarsac

Die prima kwaliteit en toegankelijkheid vindt je ook terug in de Côtes de Bordeaux waar we op Château Aighuile een overzichtsproverij hadden van wijnen uit: Castillon, Francs, en Blaye en Cadillac. Een leuke wijn was bijvoorbeeld de Château de Lestiac uit Cadillac.

Mooie nieuwe ‘ schone’ kelder daar (zoals ik gewend ben in Argentinië), net als bij de nieuwe kelder van Château La Lagune (troisième  Cru Classé)  in de Haut-Médoc, waar de keldermeester een 30 jaar oude Lagune gewoon als “nice and fresh” typeerde. Heerlijk zo’n nuchter commentaar in Bordeaux bij zo,n gerenommeerd domein!

bx4
Moderne kelder chateau La Lagune

Zoet
Onderdeel van onze trip was ook een lekkere wijn-spijs proeverij met ”Sweet Bordeaux” bij Château Lafaurie Peraguey met zoete Bordeaux van de Graves tot Sauternes door de vlotte Chef Georges Gotrand op hippe gympen! Hier proefde je wat je met zoet allemaal kan. Kijk ook maar even op de Sweet Bordeaux website !

Meer gastvrij en toegankelijk
Om te verblijven in Bordeaux vindt je op vele domeinen prachtige guest-rooms bij  Château Franc-Mayne in Saint-Emilion zelfs in een boom. Ook een ondergondse gangen- tour onder de wijngaard kan je daar maken.

Je proeft een andere sfeer, toegankelijkere wijnen en mensen, kortom Bordeaux nodigt steeds meer uit:  bruisend dus!

bx2
Ondergrondse gangen onder de wijngaard bij Chateau Franc-Mayne in Saint-Emilion