Malbec World Day 15 april 2015

Malbec World Day 2015 ? Waarom een Argentijns initiatief en waarom op 17 april?
Ik denk vooral omdat inmiddels meer dan driekwart van alle malbec in de wereld uit Argentinië komt.  En misschien omdat Argentijnen van feestjes houden!

Misschien ook omdat in Argentinië de meest originele klonen van de malbec aanwezig zijn en meestal ook nog op de eigen wortelstok staan. Natuurlijk wel aangepast aan het eigen intense maar gezonde wijnbouwklimaat, waar door de droogte schimmelziektes zich nauwelijks voordoen.

Dat bleek wel toen men recent een aantal malbec selecties weer in Frankrijk wilde laten groeien en de meeste ervan binnen een seizoen stierven aan ziektes. In Frankrijk was de malbec rond 1850 een van de belangrijke Bordeaux druiven, maar deze bleek na de druifluisplaag en de remedie het enten op een Amerikaanse wortelstok behoorlijk ziektegevoelig en werd daarom vaak vervangen door de merlot. Gelukkig kunnen we in Cahors (ze noemen hem daar vaak “Cot”) ook nog altijd mooie malbecs vinden maar natuurlijk met een ander karakter.

Maar waarom die 17e april?

Eigenlijk omdat de toekomstige President Sarmiento en Gouverneur Segura van Mendoza besloten om op 17 april 1853 de Quinta Normal op te richten. Eigenlijk om daarmee de Franse wijnbouwdeskundige Michel Aimé Pouget aan te trekken om in Mendoza aan de slag te gaan en die bracht uiteindelijk in 1861 de malbec en andere Bordeaux rassen naar Mendoza!

Dus vier het jaarlijks mee met de Argentijnen en ook de mensen van Cahors en open een mooie fles. Diversiteit genoeg dankzij verschillend terroirs en een nieuwe generatie van wijnmakers! Salud!!!

Nieuwe aanplant van malbec in San Pablo, Valle de Uco.
Nieuwe aanplant van malbec in San Pablo, Valle de Uco.