Bezoek Achaval-Ferrer

                      Achaval-Ferrer  28-01-2015

Kwaliteit staat voorop bij deze toonaangevende bodega van Santiago Achaval en wijnmaker Roberto Cipresso. Het begon met een wijngaard van oude stokken in Valle de Uco (Finca Altamira) en de eenvoudige bodega ligt bij de Finca Bella Vista in Perdriel, een oude wijngaard net ten zuiden van de Rio Mendoza.

WP_20150128_007
De Finca Bella Vista

 In de wijngaarden wordt een meedogenloze groene oogst toegepast: na de véraison wordt 50% van het fruit weggehaald. Er wordt vroeg geplukt en in de kelder wordt de most in de cementen niet actief gekoeld, alleen wordt de most tijdens de vergisting bij het overpompen met een ventilator iets gekoeld waarbij ook een deel van de alcohol verdampt. Het resultaat elegante wijnen met rijke fruitige aroma’s en rijpingspotentieel.

WP_20150128_003
We proefden de Finca Altamira 2013 en de Finca Mirador 2013 van het vat.

De geproefde wijnen
De Quimera 2011 is een prettige blend van malbec, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en ietsje petit verdot. Opvallend goede balans met structuur en ook frisheid. Aanrader!

De Single Vineyard Malbec’s:
Drie overtuigende klassewijnen qua elegantie , fruit en balans. Het krachtigst is de Finca Mirador uit Mendoza Este met donker en rijp fruit. De Finca Altamira 2013 barst van het bessige fruit met lichte tannines. De Finca Bella Vista 2012 vond ikzelf het meest overtuigend: prachtige neus, sappig. In de smaak nog vrij licht, maar daar ligt ook het ontwikkelingspotentieel van deze wijn.

Over de kwaliteit valt niet te twisten, maar door de rigoureuze opbrengstbeperking ( 1 fles per 3 planten) is het prijsniveau natuurlijk stevig. De single-vineyards kosten bij importeur Pasteuning rond de  € 72,50,  de Quimera rond de € 34.

WP_20150128_018
Onmiskenbare klasse bij deze bodega.