Bezoek Catena Zapata – Alamos

 

 Bezoek Catena Zapata – Alamos

Catenal01

Nicolas Catena wordt beschouwd als de belangrijkste pionier in de Argentijnse wijnbouw, speciaal als het gaat om de aanplant in de hoger gelegen wijngaarden in Valle de Uco. In Nederland zeer bekend door de wijnen bij  Gall & Gall (ook Alamos) en Vinites voor de horeca.

Catenal02
In gesprek met Fernando Buscema

Ik had een afspraak met Fernando Buscema, hoofd research van het Catena Wine Institute, van wie ik ook belangrijke inhoudelijke bijdrage heb ontvangen voor mijn Magister Vini scriptie. We spraken over de research bij Catena.

132 Malbec selecties
Zo bestudeert men maar liefst 132 verschillende selecties van Malbec op hun eigenschappen qua opbrengst, suikergehalte en andere kwaliteitsaspecten. Om maar eens aan te geven hoe groot de verschillen kunnen zijn: de ene selecties produceert slechts 0,3 kg per plant en de meest productieve zelfs 6 kg druiven per plant. De ene malbec is dus de andere niet.

Catenal27
De Malbec selecties in de Piramide wijngaard in Agrelo bij Catena


Terroir studies
Op dit ogenblik wordt gewerkt aan terroirstudies in de twee kwalitatief belangrijkste wijnbouwzones in Valle de Uco: Gualtallary en Altamira. Men probeert deze gebieden in kaart te brengen en ook in subgebieden te onderscheiden. Je kan dit zien als een aanzet tot AOC’s met een cru of grand cru status. Dit sluit aan om de bevindingen in mijn Magister Vini scriptie waarin ik ook sub gebieden onderscheid die een ander karakter malbecwijnen opleveren. belangrijkste parameter is de hoogteligging en het  daardoor bepaalde mesoklimaat. In de studies wordt ook verder ingegaan op bodemsamenstelling en diepte.

Adrianna vineyard op 1.480m
Deze fameuze Adrianna wijngaard in Gualtallary is wellicht de meest bestudeerde wijngaard ter wereld. In deze wijngaard werkten mijn vrouw en ik in 2010 ook al voor een researchprojekt. Voor mij is dit de beste wijngaard van Catena voor malbec.
Er lopen nu studies inzake de bodemsamenstelling en  de diepte en de invloed op de kwaliteit. Ook wordt het bodemleven bestudeerd waarbij de aandacht uitgaat naar unieke bacteriën die de wateropname zouden bevorderen.

Adrianna wijngaard
Adrianna wijngaard

Om verschillen in deze wijngaard tastbaar te maken proefden we malbecwijnen van 2013 afkomstig van drie plots binnen deze wijngaard. Plot 6 was voor mij de mooiste wijn:  elegant, bloemig  met een mooie structuur. Deze kwam van een diepe bodem meteen plantdichtheid van ca. 6.000/ha. Plot 3 van een ondiepe bodem en lage dichtheid geeft meer concentratie, minder frisheid.  En plot 8 van een diepe bodem met zeer hoge dichtheid geeft en meer ontwikkelde stijl.

Catenal09
De drie Malbec’s van plot 6, 3 en 8 uit de Adrianna wijngaard in Gualtallary

Enkele innovatieve wijnen
We proefden vervolgens een drietal Malbec-blends met Cabernet Franc , Cabernet sauvignon en Merlot uit 2014 uit de wijngaarden Angelica Sur, Nicasia en Adrianna en drie innovatieve wijnen, waar onder een eenvoudige maar aardige rose van Criolla  (klassiek roze ras), een Bonarda en een zoete Malbec, gemaakt van op de wijnstok vroeg losgemaakte ingedroogde druiven! Een soort groene oogst waarbij men de druiven laat hangen. Een zoete en toch ook frisse  wijn wordt hiervan gemaakt. Best aardig!

Ontmoeting met Laura Catena
Laura Catena, de dochter van Nicolas Catena en afgestudeerd als arts en biologe is nu de leading lady in het bedrijf. Wij spraken  elkaar bij het Argentina Wine Awards Gala. Ze is erg geïnteresseerd in mijn Magister Vini scriptie en gaat deze ook vertalen.  Ze houden me ook op de hoogte van hun research. Een mooi resultaat van dit interessante bezoek!

Uitruil van research!
Uitruil van research!
WP_20150213_116 eye
Laura Catena bij het Argentina Wine Awards Gala.