Bezoek Zorzal

Zorzal:  één en al wijnpassie!

Aangekomen over de grindpaadjes in Gualtallary  op zo,n 1.350 m hoogte in Valle de Uco wordt je bij Zorzal meteen getrakteerd op wat je zo graag wilt ervaren: ware wijnpassie! Centraal hierbij staat de familie Michelini.

De Michelini broers
De drie broers Michelini werken samen in diverse wijnprojekten.
Bij Zorzal is Juan-Pablo de wijnmaker en Gerardo commercieel verantwoordelijk.  De laatste maakt trouwens samen met zijn vrouw (ook wijnmaakster) ook nog apart wijnen (Gen del Alma).
Zorzal bezit zo’n 70 hectares in Gualtallary, waarvan nog maar zo’n 6 hectare is ingeplant. Voor de wijnen worden nu nog druiven uit het omliggende gebied ingekocht. De Chileense Grupo Belen participeert ook in Zorzal en speelt een belangrijke rol in de distributie en de marketing van de wijnen.
De derde broer Matias is een bekende oenoloog en ook adviseur bij andere bodega’s en maakt ook eigen wijnen genaamd Passionate Wines.

Bodega Zorzal op de hoogvlakte van Gualtallary
Bodega Zorzal op de hoogvlakte van Gualtallary, vlak naast de Adrianna wijngaard van Catena


Ons bezoek
Wijnmaker Juan-Pablo Michelini is al druk bezig met de voor-bereiding voor de vandaag arriverende 2e batch van Sauvignon Blanc. Hij heet ons welkom en neemt ons meteen de kelder in: de most van de Chenin blanc en Sauvignon blanc wordt geproefd. Wat een frisheid en structuur bij de eerste en wat een fruit en vettigheid bij de tweede, veelbelovend!

Zorzal24
Most proeven met Juan-Pablo Michelini

De geproefde wijnen

Terroir único en Gran Terroir
Deze wijnen zijn de kern van het assortiment. De Terroir único is de wijn die gemaakt wordt zonder houtopvoeding. De Terroir único Malbec vindt ik een van de beste betaalbare kwaliteitswijnen.  Zie mijn eerdere proefnotitie. Vandaag proeven we de Terroir único Sauvignon Blanc 2014: mooi strak fris in de mond, niet overdreven aromatisch. Lean & mean!  We zien vandaag ook de druiven binnenkomen voor de 2015.  Ze worden in 3-4 batches verwerkt van vroege pluk tot normale pluk, wat de frisheid in de wijnen verklaard.

Proeven met Juan-Pablo van het vat....
Proeven met Juan-Pablo van het vat….

De rijpende vaten van de Gran Terroir Pinot noir en Malbec worden ook gemonsterd. Frisheid en structuur staan ook hier voorop, dat is de stijl van Gualtallary terroir en het vermogen van deze wijnmakers om dat ook te benadrukken.

De Eggo lijn
De Eggo wijnen zijn de meest pure wijnen van Zorzal: na een korte schilweking worden de wijnen in het betonnen “ei”  gevinifieerd zonder toevoeging van gisten of enzymen.

Zorzal35
De geproefde wijnen

Door de gisting ontstaat een spontane extractie in het  ”ei”.  Voor de rijping wordt ook geen hout gebruikt. De filosofie is een pure expressie van het terroir.

 Eggo; eieren uit Uco!
Eggo; uit de betonnen vinificatie eieren in Uco!

De geproefde Eggo Tinto de Tiza 2013 is zeer overtuigend. Deze blend van voornamelijk Malbec (85%), en een beetje Cabernet franc (7,5%) en cabernet Sauvignon (7,5%) bewijst waar de broers voor bezig zijn. Rood fruit, florale tonen, frisheid en structuur: mijn favoriete wijn van deze hele reis!  De recent door mij geproefde 2012 vond ik nog wat gesloten, maar deze 2013 is nu al open, maar kan nog verder rijpen natuurlijk.

De Eggo Franco 2013  Cabernet Franc overtuigd ons ook; rood fruit, kruidigheid, rokerig, wat drogend met genoeg structuur en diepte.

We krijgen van Gerardo nog een fles Otra Piel mee,  een blend van Cabernet Franc, Cabernet sauvignon en Pinot Noir  van hun eigen label Gen del Alma  om thuis te proeven.  Daarover later meer.

Zorzal39
Gerardo met zijn eigen wijn de Otra Piel!

 

Aan de slag
Maar dan moeten de heren en de rest van de familie aan de slag.  De Sauvignon Blanc druiven zijn gearriveerd en ook nog een vrachtwagen vol Cabernet Franc en waarvan de zoon van Gerardo zijn eerste rosé gaat maken!  Wat een familie,  wat een wijnpassie. We blijven nog even bewonderend rondkijken….

WP_20150212_041
De druiven voor de Cabernet Franc zijn aangekomen!

De wijnen van Zorzal worden in Nederland geïmporteerd door Tamis in Alkmaar.