Bezoek Salentein

 Bezoek Salentein  30-1-2015

Voor mij alweer de 3e keer bij deze Argentijns-Nederlandse enclave. Fijn om persoonlijk te worden onthaald door wijnmaker José Galante.  Zijn onderzoeksteam leverde mij veel materiaal voor mijn Magister Vini scriptie, waarvoor ik nog steeds dankbaar ben.

WP_20150130_002
Met de vinologengroep op weg naar de bodega.

Vervolgens arriveerde ook de groep van de vinologenreis van de Wijnacademie naar Chili en Argentinie. Het leverde naast veel gezelligheid ook een hoge concentratie van Magister Vini’s op!

WP_20150130_040
Jose Galante ingesloten door MV’s: v.l.n.r. Fransbert Schermer, Chris van de Meene, Ibert van der Waal en Jan Vegter.

Na een rondleiding door de bodega volgde een boeiende presentatie met proeverij  over Salentein en de research over de invloed van hoogte op de wijnen in de vier verschillende wijngaarden in Valle de Uco.  Solange Schermer Msc Vintage (een echte academische MV dus), maar vooral mijn vrouw, zorgde voor de vertaling van Spaans naar Nederlands.

Temperatuurverschillen tussen de wijngaarden.
Temperatuurverschillen tussen de wijngaarden.

Interessant was de vergelijking van vier malbec’s van verschillende hoogtes, allen uit 2014. Bij de drie Malbecs uit Valle de Uco viel het volgende op: concentratie bij de wijn uit Altamira (1.100m), de beste balans bij de Malbec uit de la Pampa wijngaard (1.250m) waar ook de Single Vineyard Malbec vandaaan komt en tenslotte een hele lichte elegante stijl uit de hoogte wijngaard San Pablo. Een wijngaard waar ook de fijne singele vineyard Chardonnay en Pinot Noir vandaan komen.

WP_20150212_068
De groene San Pablo wijngaard op 1600m: duidelijk koeler en zelfs soms te koel voor malbec!

Later in de trip bezochten we nog de in het groen gelegen San Pablo wijngaard en waren erbij toen Jose Galante bij de Argentina Wine Awards twee prijzen ontving voor de Numia Cabernet Franc en de Single Vineyard Chardonnay.  Het is deze aimabele man van harte gegund!WP_20150212_064